Kruche ciasteczka mogą być wyjątkowe. Mogą przełamywać smaki, łączyć słodkie ze słonym. W dodatku mogą być wiewiórkami! A one mają magiczną moc bo potrafią umilić jesienną aurę zarówno tym małym i dużym. Zastanawiacie się jak je zrobić? Prezentuję to rysunkowo.
M piecze, czyli jak być kreatywnym w kuchni?
Ze wszelkich kulinarnych aktywności, pieczenie sprawia mi najwięcej frajdy. Można nawet powiedzieć, że przeżywam w tym flow, ale do samego końca tworzenia towarzyszy mi niepewność: „Czy to co właśnie wyjmuję z piekarnika jest dobre?”. Zakalców póki co w życiu zrobiłam całe 3. Ale ciastka zepsuć jest trudno. W kruchych ciastkach najważniejsze są proporcje 3-2-1 i warto je zapamiętać. Najwięcej powinno być mąki, następnie masła i najmniej cukru.
Kruche ciasteczka nie muszą być nudne. Są proste w wykonaniu. W mojej odsłonie – klasyczny przepis zyskał nowe oblicze, dzięki użytej foremce w kształcie wiewiórki. A pierwsze skojarzenie sprawiło, że oczywiste stało się, iż najlepszym do nich dodatkiem będą orzeszki i tak oto powstały ciasteczka wiewiórki.
Każdy kto miał okazje je skosztować reagował entuzjazmem. Zaskakiwał tu walor estetyczny (nietypowy kształt) oraz smak (połączenie słodkiego ze słonym). Dlatego dzielę się dziś z Wami tym prostym przepisem, bo to jeszcze nie jest rodzinna tajemnica :-)
Jak zrobić ciasteczka wiewiórki – potrzebne składniki
Dokładne proporcje
- 0,5 kg mąki – typ 550 do wypieków
- 180 g masła – musi być min. 82%
- 6 łyżek cukru
- 2 całe jajka + białko do posmarowania ciasteczek
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- połowa puszki słonych orzeszków ziemnych
- dużo miłości – bo niestety bez chęci mało kiedy wychodzi coś dobrego ;-)
Jak zrobić ciasteczka wiewiórki – krok po kroku
- Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia łączymy w jednolitą masę
- W trakcie wyrabiania masy dodajemy łyżkę śmietany, dzięki której ciastka zyskają na kruchości
- Masę dzielimy na 3 mniejsze kulki
- Pierwszą z nich wałkujemy na placek o grubości 0,3 cm
- Przy użyciu foremki wycinamy wiewiórki
- Wiewiórki kładziemy na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciasteczka smarujemy białkiem i każdą wiewiórkę ozdabiamy 2 lub 3 orzeszkami (kładłam je tuż przy łapkach, tak żeby wiewiórki wyglądały jakby trzymały orzeszki)
- Tak przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika – 160 stopni, pieczemy je około 15-20 minut w trybie termoobiegu (muszą się zarumienić)
- W czasie kiedy 1 porcja ciastek się piecze, powtarzamy powyższe czynności (od 4 punktu) z 2 kulkami ciasta, które wcześniej odstawiliśmy
Czas wykonania – 1,5 godziny
Liczba upieczonych ciasteczek – 54
Śmiało możemy je przechowywać w puszce. Z czasem stają się jeszcze lepsze niż tuż po upieczeniu, ale daję słowo, że ciężko się powstrzymać i nie zjeść choć jednej smakowitej wiewiórki :-)
Udanych wypieków!