Jak zrobić ciasteczka wiewiórki? Kreatywność w kuchni - M kreuje

Jak zrobić ciasteczka wiewiórki?

Kruche ciasteczka mogą być wyjątkowe. Mogą przełamywać smaki, łączyć słodkie ze słonym. W dodatku mogą być wiewiórkami! A one mają magiczną moc bo potrafią umilić jesienną aurę zarówno tym małym i dużym. Zastanawiacie się jak je zrobić? Prezentuję to rysunkowo.

M piecze, czyli jak być kreatywnym w kuchni?

Ze wszelkich kulinarnych aktywności, pieczenie sprawia mi najwięcej frajdy. Można nawet powiedzieć, że przeżywam w tym flow, ale do samego końca tworzenia towarzyszy mi niepewność: „Czy to co właśnie wyjmuję z piekarnika jest dobre?”. Zakalców póki co w życiu zrobiłam całe 3. Ale ciastka zepsuć jest trudno. W kruchych ciastkach najważniejsze są proporcje 3-2-1 i warto je zapamiętać. Najwięcej powinno być mąki, następnie masła i najmniej cukru.

Kruche ciasteczka nie muszą być nudne. Są proste w wykonaniu. W mojej odsłonie – klasyczny przepis zyskał nowe oblicze, dzięki użytej foremce w kształcie wiewiórki. A pierwsze skojarzenie sprawiło, że oczywiste stało się, iż najlepszym do nich dodatkiem będą orzeszki i tak oto powstały ciasteczka wiewiórki.

jak zrobić ciasteczka wiewiórki

Każdy kto miał okazje je skosztować reagował entuzjazmem. Zaskakiwał tu walor estetyczny (nietypowy kształt) oraz smak (połączenie słodkiego ze słonym). Dlatego dzielę się dziś z Wami tym prostym przepisem, bo to jeszcze nie jest rodzinna tajemnica :-)

Jak zrobić ciasteczka wiewiórki  – potrzebne składniki

 

jak zrobić ciasteczka wiewiórki

Dokładne proporcje

  • 0,5 kg mąki – typ 550 do wypieków
  • 180 g masła – musi być min. 82%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 całe jajka + białko do posmarowania ciasteczek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połowa puszki słonych orzeszków ziemnych
  • dużo miłości – bo niestety bez chęci mało kiedy wychodzi coś dobrego ;-)

jak zrobić ciasteczka wiewiórki

Jak zrobić ciasteczka wiewiórki – krok po kroku

  1. Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia łączymy w jednolitą masę
  2. W trakcie wyrabiania masy dodajemy łyżkę śmietany, dzięki której ciastka zyskają na kruchości
  3. Masę dzielimy na 3 mniejsze kulki
  4. Pierwszą z nich wałkujemy na placek o grubości 0,3 cm
  5. Przy użyciu foremki wycinamy wiewiórki
  6. Wiewiórki kładziemy na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Ciasteczka smarujemy białkiem i każdą wiewiórkę ozdabiamy 2 lub 3 orzeszkami (kładłam je tuż przy łapkach, tak żeby wiewiórki wyglądały jakby trzymały orzeszki)
  8. Tak przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika –  160 stopni, pieczemy je około 15-20 minut w trybie termoobiegu (muszą się zarumienić)
  9. W czasie kiedy 1 porcja ciastek się piecze, powtarzamy powyższe czynności (od 4 punktu) z 2 kulkami ciasta, które wcześniej odstawiliśmy

jak zrobić ciasteczka wiewiórki

Czas wykonania – 1,5 godziny

Liczba upieczonych ciasteczek – 54

Śmiało możemy je przechowywać w puszce. Z czasem stają się jeszcze lepsze niż tuż po upieczeniu, ale daję słowo, że ciężko się powstrzymać i nie zjeść choć jednej smakowitej wiewiórki :-)

Udanych wypieków!

 

  • Jadłabym! A obrazkowy przepis genialny, zwłaszcza składnik z sercem :) <3

    • Dzięki <3
      Musiałam to narysować, bo inaczej dokonałabym zbyt dużego lokowania produktu :D a przepis polecam na każdą okazję!